Amsterdam
+31630386237
hp@ligtol.nl

Zelf een webshop opzetten in 12 stappen

Voor digitale technologie gedreven verandering

Zelf een webshop opzetten in 12 stappen

Een WordPress Woocommerce webshop opzetten hoe doe je dat?

Ik realiseer me dat deze beschrijving een beetje hoog over is. Op veel plekken is informatie de vinden over de losse stappen, bijvoorbeeld instructies over google of wordpress. Ik breng het bij elkaar. Als interimmer kan ik het natuurlijk ook voor u uitvoeren.

Stap 1 Registreer een domein

Kies een domeinnaam die past bij de bedrijfsactiviteiten. Dat verhoogt de vindbaarheid. Neem ook gelijk een hosting pakket af. Kies een hosting partij die wordpress install scripts ondersteunt. Dat maakt het leven wel zo makkelijk. Uiteraard neem je een SSL certificaat. Websites zonder certificaat komen lager in de google ranking. Zelf gebruik ik Argeweb.

Stap 2 Maak een account aan in Goolge workspace

Google workspace is de zakelijke versie van google (gmail). Dit heeft een aantal voordelen. Je kan mail adressen aanmaken met iets@bedrijf.nl, je kan enorme volumes mail verwerken, je hebt gelijk een goede bedrijfs back-up met google drive, je kan andere google diensten eenvoudig koppelen zoals, google add words en google analytics en google mijn bedrijf aan hetzelfde google account koppelen

Stap 3 Koppel Google aan domein

Google wil verifiëren dat je eigenaar bent van het domein. Via je domein hoster heb je toegang tot de DNS server van je domein. Zie DNS als een soort adresboek van je domein. Het internet verkeer wordt gerouteerd op basis van IP adressen. De DNS vertaald www.bedrijf.nl naar een webserver, iets@bedrijf.nl naar een mail server etc. In de admin console van google genereer je TXT record die je in DNS beheer bij je hoster invoert.

Stap 4 Google als mail bestemming

Om een email gericht aan iets@bedrijf.nl bij google terecht te laten komen moeten ook DNS records aangepast worden. Ik zei eerder al dat DNS een soort adresboek is van je domein is. Met een MX record geef je aan waar je mail server is. In dit geval dus de google mail servers. Nu kan je accounts aanmaken in google en zal elk-adres@bedrijf.nl in google beheert kunnen worden.

SPF is de afkorting van Sender Policy Framework. Deze techniek wordt gebruikt om e-mail spoofing tegen te gaan, met andere woorden met het instellen van SPF voorkom je dat iemand zich voordoet als u. Dit is een generiek TXT record v=spf1 include:_spf.google.com ~all. Ook deze gegevens zet u in uw DNS records.

DKIM staat voor Domain Keys Identified Mail en wordt gebruikt voor de authenticatie van een verzonden e-mail. Kort door de bocht, je voorkomt dat je mail als spam wordt gezien. Je moet een google DKIM key genereren en die als TXT record in je DNS records zetten.

Stap 5 Google mijn bedrijf

U kent het wel. U zoekt een bedrijf in google en rechts van de zoekresultaten staat een mooi overzicht van dat bedrijf. Waar het gevestigd is, een paar foto’s, reviews, openingstijden etc. Dit is het resultaat van google mijn bedrijf. Na aanmelding stuurt Google u een kaartje met een code om eigendom van het bedrijf te bevestigen. Gefeliciteerd uw bedrijf staat nu op Google maps.

Stap 6 Analytics

Activeer Analytics in google met uw domein account. U kunt in analytics een key genereren die u later bij het opzetten van de website moet invoeren. Analytics kan dan uw bezoek verkeer meten.

Stap 7 Installeer wordpress

Dat gaat in een paar klikken met de tools van de domeinhosting. Eerste een database aanmaken, vervolgens het wordpress instal script draaien. Kies voor automatische security updates!

Stap 8 Kies een thema

Een thema in wordpress en een layout voor je website. In combinatie met Woocommerce is Storefront een van de beste thema’s.

Stap 9 Activeer SSL (slotje in de URL balk)

Gebruik hiervoor de wordpress plug-in Really Simple SSL

Stap 10 Installeer Woo commerce

Woocommerce is een plug-in voor wordpress die van uw website een webwinkel maakt.

Stap 11 Installeer overige plug-ins

Zelf gebruik ik oa.

  • Yoast SEO geeft SEO aanbevelingen bij het creeren van content
  • Smush.it reduceert het formaat van plaatjes voor een snellere website
  • Site kit is een handige plug in voor het koppelen van google analytics

Stap 12 Ga aan de slag met content en producten

Het echte werk begint nu.

Resultaat

Met deze stappen heb ik de webwinkel www.powerrider.nl gemaakt.

 

Reacties: 1

  1. […] Ligtol helpt u bij e transitie naar de cloud met Google workspace, Microsoft O365 of Website en webwinkel op basis van WordPress en Woocommerce. Hulp nodig bij de keuze, implementatie of beheer, neem […]

Reacties zijn gesloten.