Amsterdam
+31630386237
hp@ligtol.nl

Networking matters

Voor digitale technologie gedreven verandering

Networking matters

Power (macht) is het vermogen om dingen te laten gebeuren ondanks weerstand en obstakels. Ga er zorgvuldig en zuinig mee om. Wat heb je nodig van anderen en wat kan ik hen bieden om het te krijgen. Denk niet gelijk aan extreme vormen van power zoals omkopen. Denk aan loyaliteit, hulp bieden, etc. Om power te krijgen kan je twee bronnen aanboren; persoonlijke power en positie power.

Bronnen van persoonlijke power

Ervaring, vaardigheden, kennis, gedrag, personaliteit, charisma, reputatie, zelfvertrouwen, vertrouwen, emotie, energie, uiterlijk, connecties (netwerk) en informatie.

Bronnen van positie power.

Relevantie, vervangbaarheid, autonomie, zichtbaarheid, en centrale positie.

Developmental relationships

  • Sponsors – Een sponsor is vaak een insider die je ondersteunt met je carrière en je helpt kansen te zien en te benutten.
  • Mentors – Mentors zijn vaak outsiders die het leerproces ondersteunen en beschikbaar zijn voor gevoelige onderwerpen/gesprekken.
  • Coach – Een coach is een trainer in kritische succesfactoren.
the-political-loop

De valkuil van het luie netwerk

Een “lui” netwerk bestaat uit dezelfde soort mensen. Het is makkelijker een relatie op te bouwen met iemand die dezelfde interesses heeft.

Een “lui”netwerk bestaat uit mensen die in de buurt zijn; directe collega’s, het liefst in hetzelfde gebouw.

Een “lui” netwerk is iets wat het verleden weergeeft. Mensen die je ontmoet hebt om te komen waar je bent. Niet noodzakelijkerwijs de mensen die je in de toekomst nodig zal hebben. Het netwerk ontwikkeld zich langzamer dan je baan..

To slot: do not abuse power.