Amsterdam
+31630386237
hp@ligtol.nl

Tip voor het creëren van een goed team

Voor digitale technologie gedreven verandering

Tip voor het creëren van een goed team

Het lijkt een open deur. Team performance ontstaat door goede samenwerking tussen goede mensen. Maar hoe creeër je dat nou?

Alignment

De makkelijkste stap die je kan maken bij teamvorming is een duidelijk gezamenlijk doel hebben. Doe dat als eerste en werk daarna aan de factoren in onderstaande formules.

Goede samenwerking = common goals + common values + veilige omgeving

Team performance = kwaliteit van de mensen + job fit + goede samenwerking

Herken talenten

Om tot een goede fit te komen moet je mensen echt leren kennen. Waar zijn ze goed in, wat zijn hun drijfveren. Dit bereik je met actief luisteren (luisteren om te begrijpen), gebruik hierbij LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Soms kan het beter zijn om dit buiten de werksetting te doen (b.v. lunch). Observeer gedrag en check waarnemingen met andere mensen om je “radar” scherp te stellen. Het vinden van de juiste persoon voor de job in een belangrijke vaardigheid van een leider. Technische competenties zijn een hygiëne factor. Zoek naar eigenschappen zoals de drive om te leren, nieuwsgierigheid, omgang met conflicten, openheid naar anderen.

Als je mensen coacht bij hun persoonlijke ontwikkeling creëer je energie. Help ze het grotere plaatje te zien.

Maak duidelijke afspraken

Het gezamenlijke doel moet helder zijn en ieder teamlid moet daarbinnen weten waar hij/zij verantwoordelijk voor is. Wie doet wat, wanneer en wie moet erbij betrokken zijn. Welke besluiten zijn nodig om het doel te halen.

Nieuw organiseren

Volg de onderstaande ist->soll lijst voor nieuw organiseren.

Nieuw organiseren