Amsterdam
+31630386237
hp@ligtol.nl

4 Bubbels waar we moeilijk uitkomen.

Voor digitale technologie gedreven verandering

4 Bubbels waar we moeilijk uitkomen.

Ik lees veel over bubbels de laatste tijd (bubbels, tunnelvisie, echokamer, paradgima verkleving,,..). Ze hebben alleen steeds een andere naam in een andere context. De vier bekendste bubbels op een rijtje.

  1. De kunstmatige intelligentie bubbel. De bubbel waarin algoritmes op basis van jouw voorkeuren meer van hetzelfde toont. Ook wel bekend als de Echokamer
  2. De wittescholen bubbel. Alleen met dezelfde type mensen geconfronteerd worden begint al vroeg.
  3. Het ontbreken van een maatschappelijke antenne bij een Raad van Commissarissen of Bestuur. Hier ontbreekt de maatschappelijke antenne “Dat het mag, betekent nog niet dat het ook een goed idee is.” Het bekendste voorbeeld is denk ik dat de ING de salaris verhoging van Hamers moest intrekken onder maatschappelijke druk . Op 7 februari 2019 nog in het FD. Zet je ramen open!.
  4. Tunnelvisie komt vaak voor bij vakgenoten. Door alleen maar met mensen uit hetzelfde vakgebied te werken kom je niet tot briljante nieuwe inzichten. John Le Carre “A desk is a dangerous place from which to view the world”

Gelukkig zijn er ook oplossing.

  1. Create outsight 
    “Outsight is the fresh, external perspective you can get when you do new and different things” een uitspraak uit het boek ” Act like a leader, think like a leader” van Herminia Ibarra.
  2. Streef naar diversiteit, mannen, vrouwen, leeftijd, achtergrond etc.
  3. Ga op zoek naar de T-shape professional. Een professional die diepe kennis en brede kennis heeft. T-shapers hebben competenties over verschillende functionele disciplines en kunnen daardoor nieuwe kennis creëren. Innovatie vindt altijd plaats op het grensvlak van disciplines.

 

Reacties: 1

  1. […] trap” en de “confirmed evidence trap”. Veel van deze valkuilen zijn een soort bubbel.  Ik noem het een bubbel, maar andere termen die voorbij komen zijn “niet door één raam naar […]

Reacties zijn gesloten.