Amsterdam
+31630386237
hp@ligtol.nl

Financiën voor executives

Voor digitale technologie gedreven verandering

Financiën voor executives

Week 2 van het Insead Advanced Management Program start met een financiële turbo sessie. Het te lezen boek is Finance for Executives door Hawawini en Viallet. De dag draait om twee thema’s. Hoe creëren we waarde en hoe meten we waarde. Waarde gezien met een financiële bril. Het gaat vandaag dus niet over maatschappelijke waarde, maar financiële return. Het belangrijkste getal voor executives om de waarde creatie te bepalen is EVA, ofwel economic value added.

How to calculate EVA
Economic Value Added

Vanuit een Business Unit perspectief ben je verantwoordelijk voor de blauwe parameters, de CFO is verantwoordelijk voor de rode parameters.

Voor besluitvorming rondom een investering moet je de discounted cash flow (DCF) bepalen. De DCF is een waarderingsmethode die gebruikt wordt om de waarde van een investering te bepalen gebaseerd op toekomstige cashflow. De discount bepaald de huidige waarde van deze toekomstige cashflow.

Een paar treffende one-liners:

  • Als je betaalt voor synergie voordelen bij de overname, betaald de kopende partij de waarde creatie van de synergie aan de verkopende partij.
  • Walk-away als er geruchten in de markt zijn over een overname, dan zit de premium al in de beurswaarde. In een overname bod zit dan 2x een premium.

Zelfcontrole (self-monitoring) Hoe goed kan je je aanpassen. Ben je in staat je gedrag aan te passen aan de situatie, dusdanig dat je slaagt in je opzet.D